Drie weken geleden kreeg ik een telefoontje uit Spanje: Emma (de directeur) aan de lijn. Op zich is dat niet zo bijzonder want we bellen wel vaker, we hebben een heel warme relatie.
Deze keer kwam ze meteen to the point: helaas, helaas, de prijzen moesten omhoog… In Spanje was het afgelopen zomer een paar weken heel erg warm geweest net in de tijd dat de bomen in bloei stonden. En omdat mijn boeren absoluut geen water op hun landgoed gebruiken (oprechte duurzame keuze) zijn veel bloempjes van de boom gevallen.

Dat betekende voor mijn producenten 40%(!) minder volume. Wat betekent dat ze dit jaar nooit al hun klanten kunnen leveren. Dus wat deden ze? Ze vertelden hun twee grootste afnemers–die onder private label verkopen–dat ze dit jaar helaas niet kunnen leveren. Ze kozen voor de kleinere afnemers (zoals ik) met meer risico. Want wie weet op dit moment wat de markt gaat doen? Velen zouden kiezen om ineens een paar duizend liter te verkopen aan een grote winkelketen in Canada…

Lucky us!

En er was meer

Naast de droogte zijn alle prijzen voor hun productie gestegen, vertelt Emma. “Karton, flessen (die moeilijk te krijgen zijn), elektriciteit, diesel, alles.” Ik begrijp het volkomen, probeer haar gerust te stellen dat een prijsstijging heel logisch is, des te meer omdat ze in de afgelopen 7 jaar nooit omhoog zijn gegaan. “Het is alleen voor 2023 dat we zoveel stijgen. Als we volgend jaar weer meer volume oogsten, gaat de prijs natuurlijk naar beneden”. Geloof jij het? Ik wel! Want zo zitten we in elkaar, Olicatessen en ik. Daarom werken we samen. Omdat we het eerlijk spelen en die waarde verbindt.

Pfew, toch even slikken

Vergeleken met de prijzen van een paar maanden geleden gaat mijn inkoop met 30% omhoog. Ik heb natuurlijk meteen mijn koks in crime gebeld en wat denk je? Niemand die erover twijfelt om door te gaan met mij en Olicatessen. Dat komt omdat zij ook vanuit belangrijke waarden met mij werken.

Nu kun je nog voor de oude prijs bestellen! Sla je slag.

Ik heb eind december nog één keer voor de ‘oude’ prijs kunnen bestellen–nieuwe oogst natuurlijk– dus wij, en dan bedoel ik jij en ik, kunnen nog even voor de oude prijs verder. Onderwijl ga ik me bezinnen hoe ik die prijsstijging ga vertalen. Geloof me, er zit niet heel veel vel op de Olicatessen botten, het is voor mij altijd een side-business geweest. Komt goed. En ja, natuurlijk zou ik het tof vinden als jij Olicatessen ook blijft steunen. Je kunt vanaf nu ook met Florijnen betalen. Ga naar betalenmetflorijn.nl en zoek op Olicatessen. Heb je nog geen Florijn-rekening? Ik zeg: snel doen! Een alternatieve munt is op dit moment heel veilig gezien de instabiele economische situatie.