Haar opmerking was natuurlijk goedbedoeld. Dat ik door mijn stellingname in en uitspraken over de C crisis, 5G en racisme misschien wel eens potentiële klanten voor mijn olijfolie zou kunnen verliezen.
Ik proefde haar woorden, ik zou bijna zeggen zoals een jurylid olijfolie over zijn tong laat rollen, hem tegen zijn gehemelte aanduwt, geduldig wacht op welke smaken er loskomen en de olie vervolgens uitspuwt. Zaken en politiek gaan niet altijd goed samen nee. Maar hetzelfde kan gezegd over zaken en een onaangename persoonlijkheid. “Bij die eikel ga ik nooit meer iets kopen” ;-) 

Ik dacht aan de petitie tegen de spoedwet die ik pas ondertekende. Ik kijk altijd even of ik na de ondertekening mijn naam zie verschijnen — fijn voor het ego —, ken je dat? Hier viel me op dat heel veel mensen anoniem hadden ondertekend. Los van het feit of die ondertekeningen dan wel gelden, vroeg ik me af waarom mensen iets ondertekenen en er niet openlijk voor uit willen komen. 

Bang dat je iets te verliezen hebt, dat moet het wel zijn. Iets in de trant van “wat zullen de buren wel denken” of “straks weet de overheid me te vinden” of inderdaad, zoals mijn vriendin aanstipte “ik wil geen potentiële klanten wegjagen”. 

Ik ben ondernemer. Een ondernemer met een mening. Een Tex. En deze Tex gelooft niet in scheiding der machten als het gaat om persoonlijke en zakelijke macht binnen haar eenvrouwszaak. 

Ik ben fan van biologische teelt, ik geloof dat kleinschaligheid belangrijk is binnen de voedselketen, ik doe zaken met inmiddels heel dierbare Catalanen bij wie ik mijn waarden gespiegeld zie, die kwaliteit en integriteit belangrijker vinden dan omzet. 

Tegelijkertijd vind ik vrijheid van meningsuiting mega belangrijk, wil ik dat de politiek onafhankelijk onderzoek naar 5G bekijkt vooraleer ze beslist het te introduceren en ben ik absoluut voor gelijk recht voor iedereen. En ja, ik heb grote kritiek op de aanpak van de C crisis en wil me niet de rest van mijn leven aan de anderhalve meter houden.

Dat dus. Ik importeer een prijswinnende biologische olijfolie en die olie heeft een verhaal. Niet alleen het Olicatessen verhaal maar ook het persoonlijke verhaal. Achter Olicatessen zitten ondernemers. Ondernemers met liefde voor moeder aarde. Ondernemers met liefde voor culturele diversiteit, een gezonde samenleving en rechtvaardige politiek. 

Proef dat verhaal. Of spuug het uit.