Eén pot nat is het voor de meesten. Olijfolie is olijfolie.
Niet dus. Behalve dat er enorme kwaliteitsverschillen zijn, is er veel fraude in de wereld van de olijfolie productie. Een interessant boek dat daarover bericht is Extra Virginity van Tom Mueller. Ik zal hier regelmatig wat uit dat boek beschrijven. Dan weet je meteen weer waarom JIJ een bijzondere olijfolie koopt en niet eentje uit het AH schap.

Ik begin met een introductie van een officiële Italiaanse olijfolie tester uit Milaan die het zijn queeste gemaakt heeft de fraude in olijfolie land de wereld uit te helpen.

Terwijl hij een supermarkt olijfolie in een glas schenkt en dat aan de schrijver laat proeven vertelt hij: “Dit is wat bijna iedereen in de wereld denkt wat extra virgin olijfolie is. Deze troep hier verplettert de kwaliteitsolie en ontneemt eerlijke olijfolie makers hun business. In de wijn business kun je ervan op aan dat wat er op het etiket staat, ook werkelijk in de fles zit. Maar bij olijfolie? Zie je wat er op deze fles staat? Precies dat wat er op elke fles in de supermarkt staat: 100% Italiaanse, koudgeperste extra virgin olijfolie. Extra virgin? Proef eens. Wat heeft dit met maagdelijk te maken? Dit is een hoer!”

Chlorofyl en bèta caroteen
De man verhaalt over apparatuur voor ontgeuring die illegaal gebruikt wordt om inferieure oliën van hun slechte geuren en aroma’s te ontdoen zodat ze als extra virgin verkocht kunnen. Hij vertelt over zwaar geraffineerde oliën die het label “puur” krijgen hoewel de raffinage zowat alle gezonde aspecten heeft vernietigd, “light” ofschoon de olie evenveel calorieën bevat als elke andere olie en “biologisch” terwijl de olie in realiteit van gewone olijven gemaakt is.
“Goedkope soyabonen- of canola olie wordt met chlorofyl gekleurd en vermengd met bèta-caroteen voor wat smaak en in flessen gegoten met een label dat gesierd is met de Italiaanse vlag en namen van gefantaseerde producenten uit beroemde olijfolie streken zoals Toscane. Maar dit zijn de kleine jongens.”, zo besluit hij, “De fraude strekt zich veel verder uit. Er bestaat een multi- miljoenen fraude met internationale netwerken waarin zelfs ambtenaren meewerken”.

Weet jij welke kwaliteit olijfolie je koopt?
Olicatessen voorziet elke fles olijfolie van een specifiek batch nummer waarmee te traceren is waar en wanneer de olijven geoogst zijn. En natuurlijk hebben we een officieel biologisch certificaat dat jaarlijks gecontroleerd wordt.